Länge Leve Atari!

20120628-094101.jpg

En av de riktigt stora pionjärerna inom spelindustrin var amerikan Nolan Bushnell och hans företag Atari, ett företag som banade väg för tv-spelens väg in i hemmen och vars betydelse inte nog kan understrykas.

Atari, vars namn kommer från det japanska brädspelet Go, började att producera arkadmaskiner och fortsätta sedan att göra spelkonsoler för hemmabruk, exempelvis Atari 2600, Atari 7800 och Atari Jaguar. De försökte sig även på att göra bärbara spelmaskiner vid namn Atari Lynx, som mest är känd för att vara en av de största bärbara spelkonsolerna någonsin.

Atari grundades 1972 och firar alltså 40 år i år, lika länge som det har funnits en spelindustri helt enkelt. Detta firas genom att Atari ger Dig som äger en Iphone 100 spel att spela, från Ataris gedigna spelbibliotek.
Detta görs genom att ladda ner appen Atari´s Greatest Hits från AppStore och därigenom ladda ner de spel du vill spela (att köpa alla 100 spelen kostar vanligtvis cirka 75kr). Spelen är gratis så länge du har kvar appen (de försvinner om du installerar om appen eller tar bort den).

Appen innehåller cirka 20 stycken av Ataris arkadspel, och cirka 80 stycken spel från deras konsol Atari 2600.
Emuleringen av spelen är väldigt välgjord och man ges möjlighet att använda sig av flera olika styrmöjligheter samt multiplayer-funktioner. En oerhörd charmig detalj är att många spel har ett eget litet galleri med bilder, med allt från manualer till reklambilder och konceptbilder. Mycket godis för en retrofantast som undertecknad!
Många av spelen håller faktist riktigt hög kvalite, rent spelmässigt och om man har något som helst intresse för retrospel så är detta något som borde laddas ner bums!

 

 

 

Tack Atari, för att vi får presenter när Ni fyller år!
Och tack för att Eran påverkan gjort mig till den hängivna gamer jag är idag, utan Er hade jag säkert, Gud Förbjude, sysslat med sport!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *