Krater!

Häng med i svängarna nu om ni kan; Krater är svenskutvecklat postapokalyptiskt spel, som har blivit inspirerat av teckningar från en film som aldrig blev till och har ett soundtrack gjort med dessa teckningar i åtanke.
Låter det krångligt? Låt mig förklara.
Allt började med på 90-talet när musikern Christian Gabel (känd bland annat som ”nya” trummisen i bob hund) köpte ett gäng teckningar på en loppis. Bilderna föreställde hans hemstad Karlstad fast i en dystopisk, post-apoklayptisk version. Efter ha nogrannt undersökt bilderna så tyder det på att bilderna är konceptbilder, alltså förarbete till en svensk Sci-Fi film – som, tragiskt nog, aldrig blev gjord. Gabel har gjort efterforskingar men har inte hittat någon mer info alls om detta projekt, vare sig om den planerade filmen eller ens konstnären som gjorde teckningarna.
Teckningarna hade väldigt stor inverkan på Christian, som började göra ett soundtracket till denna film som alrig blev gjord, och blev inspirerad av mästerverk inom soundtrack-genren som Blade Runner och Flykten från N.Y, vars tema ligger mig varmt om hjärtat.
På en fest träffar Christian en man från ett spelföretaget Fatshark, en svensk spelstudio som har påbörjat arbete med ett post-apokalyptiskt spel, och de inleder ett samarbete. Spelet tar inspiration från Christians teckningar, använder sig av soundtracket och tar namnet som står skrivet på teckningarna; Krater.

Jag blir alltid så stormförtjust i sådana här berättelser, hur små omständigheter kan innebära så stora händelser längre fram i tiden. Att musiken är just min kopp te skadar ju inte heller, samt att spelet har helt rätt influenser från spel och filmer som jag avgudar – Borderlands, Fallout, Mad Max- gör detta till något som måste belysas med en stor jävla lampa!

Men inte nog med allt detta, så ser spelet riktigt bra ut och verkar tok-intressant för undertecknad som ”suktar-efter-Diablo-3-men-saknar-datorkraften” (det vill säga, om nu min dator klarar av Krater). Spelet är fullt av svenskhet i form av gröna typiska skogar och faluröda stugor, samt namn och titlar på karaktärer är på svenska eller åtminstone tydligt influerat av det.
Launch trailer:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=xaLm-XIAiEs]

Mer genomgång av spelets mekanik, berättat av en av utvecklarna på härligt knackig engelska:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=BMKubY7BHxY]

Spelet finns att köpa på Steam för runt 14 Euro, finns dock bara till Windows.
Soundtracket finns på Spotify, men finns även att köpa i snygger bundle med spelet.

Hoppas, hoppas det funkar på min dator!
Men oavsett, så är detta ett spel och en historia som är väl värd att berättas, samtidigt som man måste belysa hur vårt lilla land är jäkligt duktiga på att göra spel! Ett faktum som långt ifrån alla känner till.

2 reaktion på “Krater!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *