Har ni träffat på Jiang Shi?

20120801-001346.jpg

Eftersom så stor del av alla tv-spel som produceras kommer från Japan så är det helt naturligt att landets rika historia och kultur smittar av sig i dess spelproduktioner. Det finns vissa figurer och ting som dyker upp ideligen i vitt skilda spel, såsom demonsvärdet Muramasa eller den magiska tvättbjörnen Tanooki, som vana spelare känner igen från både Super Mario Bros. 3 och Pocky&Rocky. 
Och så sent som häromdagen så fick jag ännu en uppenbarelse av samma sort när jag spelade Spelunky, där jag möter en fiende klädd i klassisk kinesisk dräkt samtidigt som den rör sig på ett mycket säreget sätt. Direkt fick jag flashbacks till de oerhört irriterande fienderna man möter i sista halvan av Super Mario Land till Gameboy, där dessa hoppade figurer som ej går att ta kål på, återfinns.
Efter lite efterforskning så har jag hittat en hel del intressant info;
Jiang Shi som väsendet benämns i Kina (Gangshi på koreanska och Kyonshi på japanska) är en slags levande död som oftast porträtteras med en grönaktig hudfärg, och på grund av likstelhet alltid måste hoppa framåt med utsträckta armar. Det finns många tolkningar om varför vissa avlidna förvandlas till Jiang Shi – trolldom, negativa energier, ej rätt begravda, förbannelser – men en allmän tolkning är att det är avlidna krigare vars själ inte kommer till ro förrän den nått sitt hem, där den skall begravas för att komma til ro.
Om vi återvänder till spelens värld, så är denna figur en flitigt återkommande syn i främst japanska spel. Jag har redan nämnt Spelunky och Super Mario Land, men även i Kingdom Hearts 2, Castlevania: Order of Ecclesia, Ragnarok Online plus en hel drös med andra spel dyker de hoppande zombierna upp i.

Någon som fick en Aha-upplevelse nu tro?
Har ni träffat på Jiang Shi någonstans?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *