Day Z eller Hur Skulle Du Överleva Apokalypsen?

I en av de färskaste och mest intressanta svenska spelpodcaster just nu, Overkligt, så återkommer spelmediaprofilen Christer Engström, vecka efter vecka med rapport från spelet Day Z, ett spel som jag finner oerhört intressant.
Spelet är ett slags försök att på ett så realistiskt sätt som möjligt, skildra en zombieapokalyps. Day Z upphovsman Dean Hall har tidigare arbetat som yrkesmilitär och utvecklade konceptet från sina erfarenheter från olika överlevnadsövningar.
Spelet är en mod till Arma 2 (som är mer av en stridssimulator för fotsoldater än ett regelrätt spel) och inleds med att du vaknar upp på en strand utan varken vapen eller utrustning, i en öde och dyster värld som befolkas av zombies som vill döda dig helt enkelt. I spelet finns även andra spelare men dom, precis som du, drivs av en överlevnadsinstinkt och vill hellre ta kål på din karaktär för få tag på den utrustning som du har hittat än att vara vänner. Spelet har inget slutmål och man kan inte ”klara” det, målet är helt enkelt att överleva så länge som möjligt och bli så kraftfull som möjligt med vapen och utrustning. Det som särskiljer Day Z från andra kötta-zombie-spel är även det faktum att din karaktär är oerhört sårbar och måste förses med vatten och mat, samt att skador måste behandlas med morfinsprutor och bandage – som du måste hitta ute i den ogästvänliga ödemarken.

Nu låter jag väldigt påläst men jag har faktist inte spelat en sekund av Day Z. Mycket på grund av krångel med datorer och installation, men även för att spelet lider av oerhörda buggar och fuskare, något som herr Engström har proklamerat högljutt och i ilskna ordalag i nämnda podcasten.
Därför väcktes mitt hopp när jag igår såg trailern från spelet War Z, som släpps någon gång i höst.
Detaljerna om spelet är ganska knappa hittills men spelet verkar vara en mer påkostad rip-off på Day Z, med ungefär samma spelupplägg.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0UwpLOVTjLU]

Oavsett vem som härmar vem så lockar en putsad och mer buggtestad version av War Z framför ett buggigt och fuskbesudlat Day Z.

Men jag kan inte låta bli att fundera över just målet med spelet, när känner man sig verkligen färdig i ett sådant här spel?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *