Krönika: Retro på tapeten

Denna krönika blev tyvärr refuserad av tidningen som tidigare publicerat två av mina alster, så jag publicerar den här på bloggen istället. Och missa inte Retrospelsmässan nu i helgen!

____________________________________________________________

Retro på tapeten
av Mattias Sörbom

Mitt stora intresse när jag var liten var aldrig fotboll, bilar eller tecknad film.
Det var tv-spel i alla dess former och det är intresse som jag tror jag delar med majoriteten av min generation.
Alla hade ett Nintendo, Sega eller Commodore – apparater som fick mycket omsorg, kärlek och frustration av dess ägare.
En del gick vidare till modernare spelkonsoler, en del lämnade Sonic och Mario för alltid. Men en liten klick var så passionerade över sin barndoms teknik att de aldrig lämnade dess sida, och har fortsatt sitt samlande ända upp i vuxen ålder.
Några av dessa entusiaster anordnar en mässa i retrospelens tecken, en mässa som undertecknad naturligtvis ska besöka.

Retrospelsmässan 2012 går av stapeln nu i helgen i Göteborg. Under dagen kommer kan kunna provspela alla möjliga konsoler och spel, delta i olika tävlingar, lyssna på livemusik, pärla pärlplattor av dina favoritfigurer och framförallt, köpa in dina favoritspel från förr.
En mässa full av nostalgi helt enkelt, men detta är inte en isolerad händelse. Inom hela spelindustrin har under de senaste fem åren smygit sig in allt fler spel med en uttalad retro-känsla, både inom tematik, grafik och musik. Spel som Scott Pilgrim Vs. The World, Braid, No More Heroes, Super Meat Boy och nu senast Fez visar alla tydliga tecken på att spelindustri har ,efter sina cirka 40 verksamma år, har ett arv att förvalta och hylla. Och dess entusiaster är lika trogna som de mest rabiata fotbollsfansen, som föredrar en konsol, spelserie eller tillverkare framför alla andra.
Följ med till Retrospelsmässan så får ni se själva.

Läs mer om Retrospelsmässan på deras hemsida http://retrospelsmassan.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *